Fokko bio III                                                                                zomer 2015

Fokko is een singer/songwriter met een punkrock achtergrond (Want Want, Jeremy’s); muzikaal scherp en puntig, tekstueel vooral zichzelf. Tijdens optredens ontpopt Fokko zich als een ontwapenende frontman met een veelzijdige liveband aan zijn zijde, om zowel kleine muziekcafés als grotere zalen met een blijvende glimlach achter te laten.

Fokko en band staan sinds begin 2014 niet stil, met o.a. deelname aan de popronde (14 shows), een tv-debuut in De Beste Singer-Songwriter van Nederland en meerdere singles en clips (‘Zondagnacht’ troefde Pharrel Williams nog af in 3FM’s praatje-plaatje). In korte tijd werden twee EP’s uitgebracht -FOKKO en FOKKO II- en FOKKO III zal 19 september 2015 uitkomen.

Uitgebreide bio

Sinds zijn eerste zelfgeschreven liedje in groep 7 gebruikt Fokko Mellema muziek om zijn problemen van zich af te schrijven. In 2007 komt dat eruit via het snellere ragwerk bij punkrockband ‘Jeremy’s’, waarin hij zijn puberliefde voor ‘90s skatepunk kwijt kan. Vanaf 2010 rockt hij al iets subtieler met de Nederlandstalige powerpop van ‘Want Want’, waarvoor inspiratiebron Daniël Lohues het debuutalbum ‘Mijn meisje vindt me leuk zoals ik ben’ produceert.

Inmiddels heeft Fokko heel wat festivals (o.a. Lowlands, Zwarte Cross, Noorderslag) aangedaan en veelvuldig de ether mogen vervuilen bij o.a. 3FM. Bij Jeremy’s was hij gitarist, bij Want Want frontman van de band, maar toch ook altijd de songwriter. Vanaf 2013 beperkt hij zich in zijn muziek niet langer tot de afgebakende genres en treedt hij gewoon op onder de naam ‘Fokko’, waarbij hij zich gesterkt weet door de kundige ondersteuning van Bob Boevé (toetsen, zang), Gelke Boontje (drum, viool) en even later ook John Zoet (bas).

Zoals altijd bedenkt Fokko zijn liedjes op een akoestische gitaar, en worden ze later aangevuld met percussie, piano, schudei, xylofoon, viool en wat dan ook. Er zijn nog steeds energieke nummers bij, maar die maken deel uit van een gevarieerd geheel waar naast uptempo, krachtige en snedige liedjes ook ingetogen nummers hun plek krijgen, met verfijnd pianowerk en snarengetokkel (hij loopt per slot van rekening ook al tegen de dertig).

Ondanks dat Fokko nog maar sinds kort met zijn nieuwe liedjes naar buiten treedt, was hij al op de televisie te zien bij ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ en bracht hij twee EP’s uit, waarvan de eerste (‘Fokko’ genaamd) werd gepresenteerd met negen optredens in twee dagen. Op 3FM won single ‘Zondagnacht’ het van iets van Pharrell Williams. De tweede EP ‘Fokko II’ verscheen in oktober 2014, waarvan de single “Ahoe” gelijk op 3FM gedraaid werd door vaste fan/radio DJ Michiel Veenstra. Eind 2014 deed Fokko voor Popronde 2014 meer dan twaalf steden aan. Vervolgens werd in de zomer van 2015 EP FOKKO III opgenomen, waarbij werd samengewerkt met de ervaren producer Guido Aalbers, om de inmiddels volwassen bandsound zo goed mogelijk vast te leggen. FOKKO III zal uitkomen op 19 september 2015.